Wat is er 'Big' aan 'Big Data'? | BIG DATAHet lijkt het gouden ei van deze eeuw: big data. Maar wat is het nou precies en wat maakt big data nou zo ‘big’? Djoerd Hiemstra vertelt je in dit college alle ins en outs en laat zien hoe je geen Mark Zuckerberg hoeft te heten om hier iets mee te kunnen doen.

Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► http://www.universiteitvannederland.nl/
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitNL
Facebook ► https://www.facebook.com/UniversiteitvanNederland
Instagram ►https://www.instagram.com/UniversiteitNL

Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl

source

7 thoughts on “Wat is er 'Big' aan 'Big Data'? | BIG DATA”
  1. Je moet voorzichtig zijn met wat je opzoekt ze kunnen alles terug vinden… Zolang je maar geen criminele activiteiten verricht..

  2. Wow mooie video, wat boeken/videos/websites kunnen jullie aanraden om meer te leren over big data en systeemdesign/algoritmen? 🙂

  3. Ik ben het op zich wel eens met veel van de conclusies die hier getrokken worden — o.a. dat die algoritmes meer transparant moeten zijn. Ik vind het voorafgaande verhaaltje echter maar vaag. Waarom precies zou het racistisch zijn? En wat als dit nou precies is waar mensen naar zoeken als ze haar naam typen? Moeten die bedrijven onze maatschappij dan gaan sturen, en ons laten zien waar we niet naar zoeken — of wat zij willen dat we zien. Al is de vraag natuurlijk, in hoeverre dat niet al gebeurd.

    Dit sluit overigens goed aan bij mijn tweede vraagteken: wat precies is die 'kwaliteit', waarop die big data algoritmes beoordeeld worden? Stel dat mensen naar haar naam zoeken, en zo'n arrestatie rapport nou precies is waar ze naar zoeken, is dat dan kwaliteit? Ik zou namelijk zeggen dat wat je wil vinden, niet meteen betekend dat het 'kwaliteit' is — dat zou namelijk betekenen dat een echokamer 'kwaliteit' is.
    Erg lastige ethische kwestie. Waarom dit alles hier meteen als racistisch bestempeld wordt vind ik echter maar raar. Is dit nou niet juist een belangrijke discussie die we zouden moeten voeren rond dit onderwerp? Door meteen met kwalificerende woorden als 'racistisch' te strooien, zal je deze discussie echter nooit op een eerlijke manier kunnen voeren. De verteller wil ons dus blijkbaar niet slechts informeren, hij probeert ons ook ergens van te overtuigen — wat ik totaal niet bij een universiteit vind horen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha loading...